Ochrona Danych Osobowych

Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych

  • imię i nazwisko IOD – Dariusz Klimowski
  • e–mail: IOD@fioi.org
  • tel. 55 239 48 74
  • adres Kancelarii IOD: ul. Kosynierów Gdyńskich 25, 82–300 Elbląg

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych zgodnie z RODO

Co oznacza skrót RODO?

Odnosi się on do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Jaki jest cel wprowadzenia RODO?

Podstawowym celem RODO jest ochrona podstawowych praw i wolności osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych.

Kto jest administratorem Twoich Danych osobowych?

Administratorem Twoich danych osobowych jest Szkoła Podstawowa im. Świętego Wojciecha w Bągarcie, Bągart 3, 82-440 Dzierzgoń.

Szkoła przetwarza dane osobowe:

  • uczniów,
  • rodziców/prawnych opiekunów,
  • pracowników szkoły,
  • podmiotów współpracujących.

Jaki jest cel przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych?

Przetwarzamy Twoje dane osobowe, aby dopełnić obowiązków, które wynikają z przepisów prawa związanych z zakresem naszej działalności – w szczególności wynikające z Ustawy z 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe oraz Ustawy z 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela.

Okres przetwarzania danych przez szkołę:

Dane osobowe będa przetwarzane przez szkołę przez okres niezbędny do wykonania realizacji przepisów ustawowych wynikających w szczególności z Ustawy z 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe oraz Ustawy z 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela. Po tym czasie Państwa dane będą przetwarzane zgodnie z przepisami prawa (zgodnie z okresami przedawnienia roszczeń a także zgodnie z przepisami prawa archiwalnego wynikajacymi z Ustawy z 14 lipca 1983 r. o Narodowym Zasobie Archiwalnym i Archiwach).

Kim jest inspektor ochrony danych osobowych w Szkole Podstawowej im. Świętego Wojciecha w Bągarcie?

  • imię i nazwisko IOD – Dariusz Klimowski
  • e–mail: IOD@fioi.org
  • tel. 55 239 48 74
  • adres Kancelarii IOD: ul. Kosynierów Gdyńskich 25, 82–300 Elbląg

Jakie masz prawa w zakresie przetwarzania danych osobowych przez Szkołę Podstawową im. Świętego Wojciecha w Bągarcie?

Masz prawo do:

  • dostępu do swoich danych,
  • sprostowania Twoich danych osobowych,
  • usunięcia Twoich danych osobowych,
  • ograniczenia lub rozszerzenia przetwarzania danych osobowych,
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych,
  • przenoszenia danych osobowych,
  • wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Wnioski w sprawie realizacji Twoich praw dotyczących danych osobowych możesz złożyć:

  • osobiście w Szkole, adres: Bągart 3, 82-440 Dzierzgoń
  • elektronicznie na adres IOD@fioi.org
  • oraz listownie na adres: Inspektor Ochrony Danych, 82-300 Elbląg, ul. Kosynierów Gdyńskich 25

We wniosku napisz, czego od nas żądasz (np. „Żądam dostępu do ...”) oraz podaj dane, na podstawie których będziemy mogli Cię zidentyfikować (imię, nazwisko i PESEL).

Strona napisana przez Wincentego Szulgę.
Copyright © 2009 – 2018 Szkoła Podstawowa im. Świętego Wojciecha w Bągarcie.